Totul despre transpiraţie
– un ghid EXADRY.RO –
Transpiraţia este o funcţie naturală şi sănătoasă a corpului uman.
Află mai multe informaţii despre transpiraţie, de ce transpirăm şi despre hiperhidroză.
CE ESTE TRANSPIRAȚIA
Pentru multă lume, transpiraţia este o sursă de anxietate, jenă sau chiar depresie. Transpiraţia este, în cele din urmă, văzută în societate cu ochi răi – ca un semn de igienă deficientă sau lipsă de aptitudini fizice. Totuşi, în ciuda a astfel de asocieri negative, transpiraţia este o substanţă mai degrabă simplă şi benignă.
Transpiraţia este compusă aproape în întregime din apă, împreună cu urme din alţi compuşi ai corpului precum grăsimi, acizi, săruri sau zahăr. Când transpiraţia este eliberată prin pori spre suprafaţă pielii, se evaporă şi astfel răceşte temperatura corpului. Deşi transpiraţia în sine este o funcţie naturală a corpului, aduce cu sine numeroase consecinţe precum: pătarea hainelor, iritaţii, susţine dezvoltarea bacteriilor şi a mirosului neplăcut.
DE CE TRANSPIRĂM
Toată lumea transpiră. Cu toţii am fost în acele situaţii de panică sau entuziasm, când ritmul cardiac se intensifica şi picăturile de transpiraţie încep să curgă pe corp. Dar este în regulă să transpirăm? Contrar părerii generale, transpiraţia este o funcţie necesară şi benefică pentru corp.
Perspirația, cunoscută mai mult sub numele de transpiraţie, este o funcţie naturală şi vitală a corpului omenesc. Scopul ei este să regularizeze temperatură corpului. În timpul unui stres mental şi/sau fizic – exerciţii intense, o prezentare importantă la serviciu, o primă întâlnire – transpiraţia este produsă pentru a răcorii şi stabiliză temperatura corpului. De aceea este foarte important să nu încercăm blocarea transpiraţiei, ci să controlăm zonele unde această apare cel mai des şi deranjant.
CUM TRANSPIRĂM
Corpul nostru are distribuit pe intreagă sa suprafaţă aproximativ 2-5 milioane de glande sudoripare, în special în zona axilelor, gâtului, capului, palmelor şi tălpilor, unde densitatea lor este în jur de 350 de glande pe centimetru pătrat. În schimb aceste glade lipsesc la buze, timpane, lojă unghiulară şi în mare parte din zona genitală.
Glandele sudoripare sunt de 2 tipuri: glande ecrine şi glande apocrine.
Glandele sudoripare ecrine sunt cele mai comune, contribuie la majoritatea cantităţii de transpiraţie produsă şi joacă un rol crucial în reglarea temperaturii corpului. În funcţie de temperatură, pot secreta zilnic între 0.5 şi 8 litrii de sudoare fluidă, care este compusă 99% apă, iar restul de 1% este constituit din substanţe solubile precum sarea, acidul lactic şi ureea.
Glandele sudoripare apocrine se găsesc numai în axile, în zona organelor genitale, în jurul anusului şi al mamelonului. Sunt denumite şi “glandele mirositoare” şi nu se dezvoltă până la pubertate. Glandele apocrine nu contribuie la reglarea temperaturii dar sunt activate în timpul unui stres emoţional, cum ar fi furia, durerea, frica etc. O dată cu această sudoare se elimina din organism nu doar apă, ci şi săruri minerale şi toxine rezultate din metabolismul celulelor. Sudoarea produsă de aceste glande este inodoră până în momentul contactului cu bacteriile de la suprafaţa pielii, care astfel capătă un miros neplăcut.
Când glandele sudoripare nu funcţionează corespunzător pot apărea diverse afecţiuni: anhidroză (lipsa de producţie) sau hiperhidroză (producere în exces).
HIPERHIDROZA
Transpiraţia excesivă poate fi un simptom al unei afecţiuni sau tulburări. Termenul medical folosit pentru transpiraţii excesive este hiperhidroza. Hiperhidroza poate afecta tot corpul, dar în general apare la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor şi în zona inghinală. Se estimează ca aproximativ 3% din populație suferă de această afecțiune.
Cauzele pot fi de natură psihologică: anxietate sau tulburări anxioase, frică, nervozitate, atacuri de panică, stres etc.
Pe lângă acestea, consumul unor alimente pot cauza transpirație in exces: alcoolul, cafeaua, anumite medicamente, morfina, mâncărurile picante, droguri etc.
Persoanele afectate de hiperhidroză sunt conştiente în mod constant de starea lor şi încearcă să îşi modifice stilul de viaţă pentru a se adapta acestei probleme. Acest lucru le afectează viaţa profesională, şcolară şi socială. Multe sarcini de rutina din viaţa de zi cu zi pot duce la un nivel disproporţionat de transpiraţie. Aceasta afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură, şi cel mai frecvent apare în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani.
EXADRY™ este o soluție eficientă, neinvazivă, nontoxică pentru stresul și anxietatea produse de transpirația în exces.
Prin blocarea transpirației să ajungă la haine în zonele unde aceasta este cea mai vizibilă, zona axilelor, EXADRY™ îți oferă confortul și încrederea să te poți bucura de activitațile tale zilnice.
Retur gratuit timp de 30 de zile. Încearcă EXADRY™ fără riscuri →